Празникът на розата в Казанлък с юбилейно издание

Празникът на розата – на 2, 3 и 4 юни в Казанлък Ви кани на заключителните събития по отбелязване на 120 години Празник на розата и 55 години избор на ”Царица Роза”.

Тази година активностите започнаха на 19 май и ще приключат този уикенд. На 2 юни освен отдаване на почит към подвига на Христо Ботев, град Казанлък тържествено ще отбележи и своят празник. Същият ден ще бъде и официалното коронясване на Царица Роза 2023г., която вече видяхте в нашето предаване, посветено на Казанлък на 27 май.

На 31 май 2023 г. от 18:00 ч. в Музея на розата ще се открие изложбата „La Belle Rose. Мистичната сила на малкото цвете“.

Изложбата е резултат от сътрудничеството между Национален исторически музей и Исторически музей „Искра“. Тя включва представителни експонати от фонда на ИМ „Искра“ и презентира традиционния за Казанлъшкия край поминък.

Интересен акцент в нея е възстановка на дървения щанд на един от пионерите в розопроизводството

А именно Кънчо Шипков от Казанлък, със своя щанд е представял продукцията си на изложението в Чикаго през 1893 г. Същото изложение, за което пише Алеко Константинов.

Посетителите имат възможност да се докоснат до истински маслодайни рози и да научат каква е връзката между дестилацията на розово масло и варенето на ракия. Ще видят с очите си двестагодишен съд за съхранение на розово масло, чието съдържание в наши дни би струвало 700 000 евро.

Цялата програма за юбилейното издание на Празника на розата 2023 може да видите тук.

Новото в тазгодишното издание на Празника беше организирането на предварителна среща с кандидатките за Царица роза в деня на избора. Новата Царица и нейните подгласнички бяха официално представени на 19 май пред казанлъчани и гостите на града ни от танцьора Памбос и неговия екип. Царицата и двете подгласнички имат и нови рокли, създадени от талантливата Жени Живкова.

Новата Царица Роза и нейните подгласнички с водещите Мила и Милен

Ще бъдат организирани и два паралелни ритуала „Розоварене“

Коронясването на Царица роза ще се проведе на 2-ри юни вечерта. Церемония ще бъде изпълнена от екипа на „Пеещите актьори“. По време на Празника са предвидени и няколко концерта с  участието на легендарната група Boney M Xperience на 2-ри юни, румънската поп звезда INNA на 3-ти и голямата Николина Чакърдъкова на 4-ти юни.

Предвидено е да бъдат представени и две книги – „Старият Казанлък“ и  „Царица Роза“ (ново издание). То се характеризира с допълнение на изборите на Царица роза и конкурсите до избора на тазгодишната 55-тата Царица. Помества се и фотоизложба на открито, представяща родовата памет на розопроизводителите и розотърговците от Казанлък.

Именитият Ради Милев и д-р Росен Русев ще направят ултра маратонско бягане от планината „Олимп“ в Гърция до Казанлък, посветено на празника. По случай юбилейното издание ще бъде реализирана и Европейската пролетна среща. Повод на организирането ѝ е тревожната тема, че Европейската комисия ще променя регламента за етеричните масла.

По време на Празника в Казанлък ще се проведе и годишната световната среща на българските медии. Организира се всяка година от БТА в различни държави в Европа и света, като тази година тя ще се осъществи в Казанлък.

Празничното дефиле, което ще отбележи кулминацията на тържествата ще се проведе на 4-ти юни

В него  участие ще вземат казанлъшки читалищни формации, които ще реализират проекта „Реализация на авторски костюми на побратимените градове на Празник на розата“.  За всички казанлъчани и любители на Празника на розата в чужбина е създадена и специална страница във фейсбук „Казанлък по света“.

Каним ви да се потопите в красотата на този символ на България в прекрасния град Казанлък!

Източник: kazanlak.com, queenrose.eu, presstv.bg

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: