Отбелязваме межународният ден на лютото и пикантните подправки

На 16 януари 2016 г. за пръв път е отбелязан международният ден на лютото и пикантните подправки, а ние от ”Гозбата на България” определено ги обичаме!

Независимо дали става въпрос за огнения удар на люти чушки или пикантната смес от подправки, този ден е свързан с добавянето на малко вълнение към вашите вкусови рецептори. С всичките си 400 сорта, лютите чушки са разпространени в цял свят и се използват от многозина по много начини, както и за лечение и грижа за здравето.

Честитим празника на нашите приятели, семейство Родинови от село Страшимирово, с които сготвихме чудесни рецепти с люти чушки в тяхната Люта ферма / Hot Farm. Христо Родинов е автор и на най-лютата българска чушка ”Български дух”, която е официално регистрирана и може да превзема световните пазари. Досега първенството държеше сорта Български морков с лютивина от 20 000 сковила. Скалата за измерване е кръстена на американския химик Уилбърт Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различните люти чушки.

Лютата чушка Български дух, снимка: Hot Farm

Независимо дали сте ентусиаст на подправките или просто сте любопитни да опитате нещо ново, този ден е идеалното извинение да подправите ястията си и да се насладите на смелите вкусове, които горещата и пикантна храна може да предложи.

През вековете хората са откривали и споделяли различни пикантни рецепти, създавайки богата палитра от вкусове по целия свят.

Днес любителите на храната могат да изследват и да се насладят на разнообразие от пикантни ястия от различни кухни. Независимо дали става въпрос за огнени индийски кърита, пикантни мексикански салси или пиперливи тайландски изкушения, празникът обхваща разнообразния и пъстър свят на пикантните храни.

Този ден празнува всичко люто и пикантно – от огнени чушки до апетитни ястия. Това е шанс за любителите на храната да се отдадат на любовта си към топлината и вкуса, както и да изследват различни видове кухня от цял свят.

Археолозите откриват доказателства за отглеждане на лют червен пипер, датиращи от 10 000 г. пр. н. е. в Централна Америка. Смята се, че Колумб открива лютите чушки, като през 1492г. ги донася в Европа. През 16 век търговията с подправки и люти чушки се разширява и така те стават основна част от световните търговски пазари. През 19 век се ражда индустрията за производство на люти сосове. Историята на известната марка Tabasco започва през 1868 г. от Едмънд Макилхени, ирландско-американски банкер, роден в Мериленд. Той използва само три съставки  в производството на Табаско: дестилиран оцет, червен пипер табаско и сол.

В наши дни не можем да си представим вкусна храна без да си сложим малко (или много) лютичко или да сложим пикантни подправки при готвенето. Вече никой не се учудва на шоколад с чили , сладко от люти чушки или лют сладолед.

Хубаво, че има е празник на смелите вкусове и радостта, която идва с малко пикантност в живота ви, а ние ви пожелаваме всеки ден да в така!

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: