Реванш при баба Дешка в Горно Драглище

Реванш си поиска Евгени и ето, че отново ”Гозбата на България” е при любимата ни баба Дешка в разложкото село Горно Драглище!

Разположено в северната част на Разложката котловина, на  13 км от Разлог и на 16 км от Банско, селото е сгушено в „Припеците”, на южните склонове на Рила, от двете страни на река Клинощница. От него се откриват и вълшебни гледки към Пирин и Родопите, които определно са развълнували и самоковския  овчар на име Драган, който следвайки своето стадо по време на  пашата неусетно прехвърлил Рила планина откъм връх Айгидик. Покорен от невероятната красота на природата пред погледа му, той се установил тук и създал семейство. Пастирът пресметливо съобразил, че в Горно Драглище е припек и снегът ще си отива рано и стадото ще пашува от ранна пролет до късна есен.Това е легендата за произхода на името на селото, което първоначално се казвало Богато Драглище, което показва, че хората са били заможни, а техният поминък бил животновъдството. По време на турското робство обаче жителите му били бедни, но работливи християни, а до 1966г. селото се е наричало Горно Драглища.

След съкрушителната загуба на Патрисия и Евгени в Сезон 2, Евгени бе твърдо решен да повтори кулинарната битка и да защити честта на отбора си.Този път помощта дойде неочаквано  от противниковия лагер. Гергана, голямата дъщеря на баба Дешка, бе неговата асистентка и двамата обединиха усилия, за да докажат, че могат да приготвят по-добре традиционното чиснало или полейник.

Баба Дешка допусна екипа на ”Гозбата на България” до тайната за приготвянето на местния уникален деликатес навпавок. Под нейно ръководство, Евгени и Шеф Александър Китанов рязаха и кълцаха месото от гудето (прасето), сложиха подправки и после напълниха с него свинско черво чрез  специално изработен уред. Всичко това се случваше на фона на пиперливи шеги и закачки, подкрепени от 50 градусовото кафе на баба Дешка.

Чисналото на двата отбора беше оценено по достойнство от местното жури, а кой победи ще разберете, ако гледате ”Гозбата на България” в събота, 20 януари ор 21 ч. по телевизия Евроком.

Повторение в неделя от 14 ч. и в сряда от 23,30 ч.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: