С Чунче се реже по-добре!

Щастливи сме, че Чунче ЕООД е вече сред приятелите и партньорите на ”Гозбата на България”, които се увеличават с всяко едно предаване!  И то приятели, които ни помагат да ставаме все по- добри в готвенето, а това не може да се случи без хубав нож и качествена, стабилна дъска. Вече ги имаме и нямаме търпение да споделим с вас повече! Може да се възползвате и от остъпка от 10% с промо код gozbata10.

Днес имаме честта да ви запознаем по-подробно с  Георги Чунчев- човекът, който радушно прие идеята на предаването и ни подкрепи.

С благодарност за подадената ръка и респект към успехите, които е постигнал, ви  го представяме с негови собствени думи.

Разкажете ни за себе си и интересната си фамилия.

Казвам се Георги Чунчев, на 52 години съм и от близо 30 години работя в търговска фирма, която се занимава с доставка, монтаж и сервиз на шевни машини. Живея в София с жена ми и трите ни деца – на 23, 19 и 16 години. Фамилното ни име произлиза от Странджа Сакар, не знам дали означава нещо конкретно, според някои е малък звънец който се слага на добитък – овце, кози, но няма категорични доказателства. Въпреки че нашата фамилия не се среща често, все пак я има в Пазарджик, Видин а и в Добричко – село с името Поручик Чунчево, но ние нямаме родствена връзка в тези райони. Реших да кръстя фирмата Чунче, защото още като ученик всички ми казваха така, за да се различавам от другите момчета с име Георги в класа.

Как се появи идеята за създаването на Чунче ЕООД през 2005г. ?

Съвсем случайно – в началото беше просто хоби след което се превърна и в бизнес. През 2004 година един от доставчиците, с които работим и предлагаме техни шивашки ножици, ни изпрати няколко ножа като коледен подарък. Когато ги видях те просто бяха съвършени. Малко по малко започнахме да ги доставяме и предлагаме на българския пазар. Първоначално имахме щанд в един много добър за времето си хранителен магазин Елемаг, който за съжаление фалира след като навлязоха големите вериги. Общо имахме 3 щанда и 6-ма служители, но когато настъпи кризата през 2009 година, след няколко месеца работа на загуба, се наложи да затворим всички щандове и започнахме да продаваме само онлайн. В момента, освен кухненски ножове предлагаме заточващи камъни и точила, дъски, кухненски аксесоари, ръчни триони, лозарски и градински ножици.

Кои са най-популярните продукти в онлайн магазина ви chunche-bg.com?

Най-популярните продукти на Чунче си остават кухненските ножове – с тях сме познати най-добре на нашите клиенти и приятели. Предимно се купуват шефски ножове – за подарък или за лична употреба. Универсални ножове, кухненски дъски Hasegawa и ръчни триони Silky също са сред любимите на клиентите.

В нашия сайт има по нещо за всеки – професионални и домакински ножове KAI,  Suncraft, кухненски ножове от подбрани японски майстори, водни заточващи камъни NANIWА, ръчни триони Silky, лозарски и градински ножици Okatsunе. Предлагаме също и Hasegawa –  кухненски дъски, може би най добрите в света – официалната дъска на японския суши шампионат. Имаме също и гравирани дървени дъски Енд Грейн, на които може да бъде изписан персонализиран надпис с име или пожелание. Ние много внимателно подбираме нашите доставчици, предпочитаме те да са от Япония, защото са доказали през годините безкомпромисно качество и всеки похарчен лев за такъв продукт си заслужава. За нас е удоволствие да предлагаме безкомпромисно качество и бързо обслужване, затова и 99% от оценките и коментарите оставени за нашите продукти и сервиз са 5 от 5.

Какво представлява технологията на самурайските мечове и с какво е по-различна от начина на изработка на ножове в България?

Японските ножове се отличават от европейските по няколко параметъра – ъгълът на заточване, дръжките и техния интересен начин на изработване. Ножовете се правят, следвайки техниката използвана за коване на самурайски мечове. Те са изработени от многослойна стомана. Обикновено сърцевината, тоест режещия ръб, е от много твърда стомана – над 61 ± 1 HRC по скалата на Рокуел, върху която са напластени различен брой слоеве по-мека и еластична стомана и могат да достигнат до 1000, но най-често се движат в диапазона 16 до 180, това е така наречената дамаска стомана. При повечето японски ножове няма нитове по дръжките, което допринася за елегантния им стил и усещане. Освен нормалното двустранно заточване предлагаме и едностранно заточени, които обикновено се ползват за суши, филетиране и почистване на риба. В България също имаме много добри майстори, които правят уникални ножове.

Какви ножове предлагате за професионална и домашна употреба?

Предлагаме японски кухненски ножове изработени от дамаска стомана, най-доброто от света на остриетата, продукти от подбрани японски производители, от висококачествени стомани, осигуряващи отлична комбинация от острота, лесно и бързо заточване и устойчивост на корозия. Съчетани са техниката позната от древността при изработване на самурайски мечове и иновативни методи, отговарящи на модерните изисквания. Предлагаме най-различни форми ножове, с разнообразие както в производители, така и в ценови диапазони, така че да задоволим освен най-взискателните шеф готвачи, а и домакините вкъщи.

Какви са Вашите съвети относно заточването на ножовете и поддържането на безупречната им острота ?

Има най-различни варианти за заточване в зависимост от избрания инструмент. Най-бързият начин е използването на точила, но най-ефективния и прецизен вариант е техниката на водния камък. Предлагаме разнообразие от модели с различна грапавост от 200 до 12 000. Не е необходимо да притежавате всички от тях, но Ви препоръчваме да изберете поне три за идеален резултат – както за грубо, така и за фино заточване плюс полиране. Вариант за добър комплект са грапавости 400, 1000 и 3000. Производството на абразивен камък с грапавост 10 000 е изключително трудно, затова и цената му е значително по висока, но с него бихте полирали всяко острие перфектно. Професионалните камъни не се нуждаят от накисване във вода преди употреба, само едно впръскване отгоре е всичко, което е необходимо.

Каква дъска за рязане вкъщи трябва да притежава всяка уважаваща се домакиня?

Всеки уважаващ себе си готвач освен качествен комплект ножове, трябва да има и добра дъска за рязане. Устойчива и стабилна, за предпочитане е да бъде изработена от дърво. Пластмасовите дъски се изхабяват и чупят бързо, а и ако ножът е достатъчно остър може парченца пластмаса да се срежат заедно с храната и да влязат в менюто ни незабелязано. Ако дъската не е качествена, това може да навреди и на ножовете – да се затъпят по-бързо. Дъските Hasegawa са от специална пластмаса, която е по мека и от дървото, затова не затъпява остриетата и няма опасност да се отделят дребни парченца по време на рязане. Подходяща е за кървави меса и риба, тъй като хигиенната й поддръжка е много по-лесна, може да се измие и дезинфекцира в миялна машина. Аз съм голям фен на Енд Грейн дъските – стабилни, направени от дърво, те не се изкривяват във времето, издържат много по-дълго в сравнение с други дървени дъски и са устойчиви на резки и драскотини. Също така не затъпяват ножовете както обикновените дъски, тъй като острието се плъзга между дървените влакна, а не ги пресича. Тези дъски обаче са доста обемисти за всекидневна употреба и за по-малки кухни дъските Hasegawa определено са по-практичния избор.

Какво се готви в дома Ви и имате ли си любими български гозби ?

Вкъщи се готви всекидневно, и то не само по веднъж. С две подрастващи момчета няма как. Вечер задължително има свежа салата и топла вечеря приготвена най-често от съпругата ми. Опитваме се да се храним разнообразно и да угодим на всеки, но не винаги се получава. В менюто ни често присъстват мусака, различни супи, картофи на фурна, лазаня, леща и други варива. Децата имат различни любими ястия, но всички се радват изключително много когато правя суши. Веднъж месечно си избираме уикенд и всички участват в приготвянето. Острите ножове са много важни при работата със сурови съставки и аз съм изключително щастлив когато мога да споделя това мое хоби със семейството ми.

Автор: Румяна Благоева

Снимки: chunche-bg.com

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: