Страстната седмица – какво да правим за всеки от дните

Страстната седмица започва от понеделник след Цветница и завършва с Великден.

Последната седмица ( Страстната седмица ) от земния живот на Иисус Христос се нарича “Велика” или “Страстна седмица”, т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Животът на Господа наближавал своя край. Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат, влязъл в Йерусалим на Цветница, Той доброволно вървял стъпка по стъпка към предначертаната Си неизбежност.

В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин:

Традиции и обичаи по време на Страстната седмица

Първите три дни от Страстната седмица – Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда, са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер – вярва се, че осигурява здраве.

На някои места в България на Велики вторник момите носят в пълно мълчание вода от три кладенеца и я прибират на скришно място. За мълчаната вода се вярва, че има тайнствена сила и помага за изцеление.

На Велика сряда жените не трябва да вършат никаква домакинска работа – да не тъкат, да не шият и предат, дори и да готвят. Чистенето в този ден вършат мъжете.

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа. Тогава се боядисват великденските яйца. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Разпети петък е ден за душевно пречистване. На същия този ден Исус бил погребан.

Преди изгрев слънце на Велика събота се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаците. Посещават се гробищата, като жените раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.

Хлябът не се реже, а се разчупва. Смята се, че и той има душа. Има различни по форма и предназначение великденски хлябове: кръгли, продълговати, краваи, за кумове, за семейството.

В неделята след Великден не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите.

През всичките дни е нужно строго да се спазва Великият пост. Ето какво може да се яде през дните от Страстната седмица:

Великият понеделник започва с най-строг пост. Разрешено е да се яде само хляб, плодове и зеленчуци, а манастирският устав предвижда пълно въздържание от храна.

Във втория ден на Страстната седмица – Велики вторник, се допуска приемът на сурова храна без растително масло.

Във Великата сряда Юда предава Спасителя за 30 сребърника. В храната може да се употребява сурова храна без мазнина.

Във Велики четвъртък започват основните приготовления за Възкресение Христово. Вярващите приготвят съответните блюда – пекат козунаци, боядисват яйца и пр. Наричан още Чист четвъртък, в този ден християните се стараят не само да изчистят душата си, но и тялото, като се измиват по изгрев Слънце. Традиционно на масата се сервира хляб и осветена сол.

В скръбния Велики петък, известен и като Разпети петък, православната традиция повелява да си припомним страданията на Спасителя, неговата смърт и последвалото погребение. До изнасянето на вечерната служба в църквата на плащеницата, в която е било завито тялото му (представляваща изображение на лежащия в гроба Христос), миряните трябва да се въздържат от приемане на храна. Това е денят с най-строг пост през целия период на Великите пости.

Във Великата събота е прието да се освещават козунаците и другата храна, приготвена за Възкресението Христово. Ако не сте боядисали яйцата в четвъртък, може да го направите в събота до обяд.

Трябва да се уточни, че през цялата Страстна седмица е нужно строго да се спазва Великият пост. Най-добре е да се откажем от месните блюда, рибата, млечните произведения и яйцата, както и от всякакви развлечения, танци и пеене.

Забранено е в тези дни да водим и разпътен начин на живот, да нагрубяваме и обиждаме ближните си, да лъжем, крадем и допускаме грешки. Не бива и да проявяваме суета. През Страстната седмица следва да избягваме и негативните прояви като бездушност, завист и да носим тревога в сърцето си.

Източник: pravoslavie.bg, desant.bg, vesti.bg

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: