Боядисваме яйца в Кубратово с люспи от кромид лук

В празничния епизод на ”Гозбата на България”, който ще излъчим в навечерието на Великден, Патрисия и Евгени готвят в село Кубратово, в дома на тяхната домакиня Краси Паунова.

Освен вкусните рецепти за курбан чорба и яйчен пастет, тя им показа интересна техника за боядисване на красиви, разноцветни яйца с използване на люспи от кромид лук. Преди да ви дадем рецептата, ще си припомним различните версии за появата на тази традиция.

Защо боядисваме яйца за Великден?

Великденските яйца са най-популярният символ на  обичания християнски празник.  Интересно предание свързва появата на червеното яйцe с Мария Магдалена. Свидетел на Христовото възкресение, тя заминава за Рим, за да разкаже за чудото и отива при самия импepaтop Tибepий. Тъй като при него не било прието да се ходи с празни ръце, тя му подала едно яйце с думите “Христос Воскресе”. Императорът изненадан попитал: “Как може някой да възкръсне от мъртвите? Все едно това бяло яйце да стане червено”. И яйцето на мига се обагрило в червен цвят. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: