Търновският суджук вече е регистриран в ЕС!

Търновският суджук – храна с традиционно-специфичен характер, от днес вече е вписан в европейския регистър на този вид храни!

Търновският суджук е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт. Усилията на сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Министерство на земеделието през 2020 г., бяха увенчани с успех!
Този суджук е седмата храна с традиционно-специфичен характер , регистрирана от България и така страната ни се нарежда на второ място след Полша и заедно със Словакия.
Търновският суджук се произвежда от раздробено прясно месо, натурални подправки (черен или бял пипер, чубрица, кардамон и бахар) и спомагателни материали, напълнен в естествени обвивки. Произвежда се повече от 50  години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, оформяне на отделните парчета под формата на подкова. По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид, много добра структура и вид при разрез, устойчив цвят, богат аромат и специфичен привлекателен вкус, дължащ се на подправките.
Регистрацията по схемите за качество предоставя право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта с оглед да се разширят пазарните му възможности и да се допринесе за повишаване на добавената му стойност. Целта е да се постигне защита на интересите на производителя, вложил дългогодишни усилия и средства за поддържането на високо качество и търговска репутация на своя продукт, а потребителят от своя страна може да направи информиран избор.
Заедно с „Суджук Търновски“ / „Търновски суджук“ в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характери в Европейския регистър на Защитените наименования за произход  и Защитените географски указания , вписаните национални продукти вече са 10.

Останалите защитени наименования са както следва в хронологичен ред: „Горнооряховски суджук“;  „Българско розово масло“;  „Филе Елена”; „Луканка Панагюрска”;  „Роле Трапезица”;  „Кайсерован врат Тракия”; „Пастърма говежда” и  „Странджански манов мед“ / „Манов мед от Странджа“ и  „Луканка Троянска“ / „Троянска луканка“.

Източник и снимки: Национално Сдружение На Малките Семейни Фирми и Преработватели
Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: