Гозбата от леща е вкусна и питателна храна по време на пости. Предлагаме ви една по-различна рецепта, в която може да включите и листа от червено цвекло.
Необходими продукти:
- 200 г (1 ч.ч.) леща
- 7- 8 бр. листа от цвекло
- 50 г (1 глава) кромид лук
- 100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло (зехтин)
- 10 скилидки чесън
- 5 г (1 ч.л.) червен пипер
- чубрица
- оцет
- сол
Начин на приготвяне:
1. Почистената и измита леща се залива със студена вода, посолява се на вкус и се вари на тих огън.
2. Вари се заедно със ситно нарязания лук, обелените скилидки чесън, мазнината и червения пипер.
3. Когато се свари лещата се прибавят листата от цвеклото и чубрицата, нарязани на ситно.
4. Ястието се вари още 10-15 минути.
5. Поднася се подправено с оцет на вкус.
Източник: Българска Национална Кухня, изд. Земиздат, 1983г.
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, Instagram и в канала ни в YouTube.