Посадете си индрише! Ароматното растение дезинфекцира въздуха,особено полезно е при аритмия, суха кашлица или анемия.

Посадете си индрише! Ароматното растение дезинфекцира въздуха, особено полезно е при аритмия, суха кашлица или анемия

Индрише – това прелестно цвете има древна история и освен чудесния аромат има и много полезни свойства.

Индришето е вечнозелен полухраст от сем. Здравецови, достигащ на височина до 2 м. Латинското название на индришето Pelargonium roseum произлиза от латинската дума пеларгос- щъркел, заради формата на семето, което има остър израстък и напомня глава и клюн на щъркел.

Растението има около 400 разновидности, a rодината на индришето е Капската област в Южна Африка и е близък родственик на мушкатото и здравеца. Пренесено е като декоративно растение в Европа през 1690 г., а от 1819 г. се използва в Южна Франция за получаване на етерично масло.

Отглежда се като декоративно саксийно растение, като диворастящо не се среща, защото е хибрид. В България се отглеждат два сорта индрише (главесто и миризливо) за добив на етерично масло. В листата на индришето има големи количества полифеноли,фитонциди, дъбилни вещества, витамини С и А, полизахарид и етерични маса.

Индришето пречиства въздуха от токсини

То отделя вещества, които дезинфекцират помещението, като убиват микробите и вирусите, а също така премахват цигарения дим. Индришето стимулира сърдечносъдовата система и успокоява при нервно напрежение. Помага при високо кръвно налягане, намалява кръвната захар, почиства и изсмуква гнойта от рани или акне и действа доста добре при безсъние.

Вкусът на индришето е свеж, леко нагарча, но е приятен. При някои сортове има лимонова жилка. Ароматът му напомня роза и свежа мента и е с фруктов оттенък. Засадено индрише около къщата е против уроки и нечисти сили.

Във Франция закичват с него младите момичета с пожелание за щастлива женска съдба. В Тибет вярват, че лекува очни заболявания, а маслото от индрише отблъсква комарите.

То има свойството да филтрира и неутрализира опасности за здравето на микро ниво, за които не подозираме. Индришето е незаменима съставка на домашната зимнина – за компоти и сладка, само едно листенце индрише придава екзотичен, различен от обичайното вкус.

Съчетава се добре с кардамом и канела, особено за плодове като дюля, праскова, ябълка.За компоти от сини сливи или вишни, слагайте по 1 листенце индрише, което дава изключителен аромат. Някои добавят листенца индрише в ракията и виното.

РЕЦЕПТИ С ИНДРИШЕ

Рецепти с индрише

ПРИ АРИТМИЯ: 1 с.л. сушено индрише се запарва в 200 мл вода и когато водата заври, отварата се прецежда и се пие 3 пъти на ден.

ПРИ АНЕМИЯ: 500 в чист пчелен мед; 20 зелени листа от индрише с дръжките (смлени); 20 ядки сурови бадеми (счунани); 4 месести лимона (смлени); 1 с, л, канела По желание към получената смес може да добавите и по 20 мл тинктура от валериан, мента и глог. Яде се по 1 с.л. 3 пъти на ден, 2 часа след ядене. Сместа трябва да се разбърква добре преди всяко ядене.

ПРИ СУХА КАШЛИЦА: 2-3 листа от индрише, 2 – 3 с. л. босилек, 2 – 3 счукани ореха с черупките се сваряват в 500 мл вода за около 5 минути Получената отвара се изпива на 3-4 приема за един ден. Подсладете я с небет шекер или с мед.

ПРИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ: Откъсвате от саксията 2-3 листа индрише и ги изяждате на гладно. Не приемайте храна 30 минути, за да може индришето да подейства.

Източник: framar.bg

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: