Продукти
- около 1 500 г тиква (при мен бяха почти 1 800г)
- 500 г кори за баница
- около 100мл олио
- около 150 мл прясно мляко
- около 100 г грис
- 100 г захар
- ванилия
- канела
За сиропа:
- 250г захар
- 400 мл вода
Начин на приготвяне
От водата и захарта се сварява сироп и се оставя да изстине напълно.
Тиквата се настъргва и смесва със 100 г от захарта ( количеството захар зависи от вкуса ви и захарността на тиквата ). При мен беше малко повече, защото и тиквата ми беше повече.
Олиото се загрява и тиквата се задушава в него за кратко. Важно е да си запази цвета и да остане леко хрупкава, а не да стане на каша. Тъй като аз я сложих в тигана, а той не я събра цялата, разделих тиквата и олиото на три части и ги задуших поотделно.
Накрая събрах всичката тиква и добавих ванилия и канела на вкус.
Тавата, в която ще се пече тиквеника се намазва с мазнина и се слагат 2 от корите за баница.
Поливат се с две супени лъжици прясно мляко, слагат се около 3 с.л. тиква или малко повече и всичко се поръсва с 1 с.л. грис.
След това отново две кори, прясно мляко, тиква и грис и така докато се изчерпят продуктите.
Завършва се с две кори за баница, които добре се намазват навсякъде с прясно мляко и се поръсват с малко грис.
Тиквеника се нарязва с остър нож на квадрати и се пече в загрята на 180* фурна.
След като се извади от фурната се залива внимателно със студения сироп и се завива с чиста кърпа да попие добре.
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.