Сухи чушки с боб за Бъдни вечер

Рецептата за пълнени сухи чушки с боб е традиционна за националната ни кухня, съчетавайки аромата на сухите чушки и боба. Тези два продукта перфектно се допълват един друг. Заложете на тази вкусотия за трапезата ви на Бъдни вечер и няма да съжалявате. За да направите такива вкусни пълнени сухи чушки, вижте рецептата, която Илиана Николова от блога Щъркелово гнездо сготви в предаването ни от Тинковата къща в Ловеч, а после Патрисия и Евгени се опитаха да повторят.

Необходими продукти

1 буркан готов сварен боб (ако имате време може да си сварите и отцедите боба)

10 сухи чушки

2 глави лук

Около 70 мл олио

Сух джоджен

Сух девесил

чубрица

Червен пипер

Сол

Малко брашно

Начин на приготвяне

Ако решите да не ползвате готов боб от буркан, то от предната вечер си накиснете боба в студена вода. Преди да започнете да го приготвяте излейте водата, в която е киснал и го изплакнете добре. Сложете го в тенджера с вода колкото да го покрие и го сложете на котлона да заври.

Изхвърлете първата вода и налейте нова с която да сварите боба. Щом водата заври, намалете температурата и гответе до готовност на тих огън, за да не се разври.

Изчистете внимателно сухите чушки от семенниците, ако имат такива, след което ги накиснете в гореща вода и ги оставете да омекнат.

През това време се реже на  ситно лука и се изпържва много добре на по-слаб огън, докато се карамелизира по крайчетата. Добавя се 1 равна с.л. брашно и се запържва за минутка. Слага се червения пипер и се махва от котлона. Прибавя се сварения и добре изцеден боб и подправки на вкус.

Чушките се отцеждат от водата и се пълнят с малка лъжичка с приготвената бобена смес. По желание се потапят откъм отвора в брашно.
Подреждат се в тава, която е намазана с малко мазнина. Наливат се 150-200 мл  вода и се поливат с тънка струйка олио отгоре.

Пекат се на 180 градуса докато се запекат леко. Следете ги, защото ако загорят прекалено, няма да са така вкусни и ще станат много твърди.

Източник: ilrai.blogspot.com

Снимки: Гозбата на България

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: