На 27 декември, православната църква чества третия ден от Рождество Христово, посветен на паметта на Свети Стефан. На Стефановден по традиция на трапезата се слага баница с месо.
Свети Стефан е смятан за един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след възкресението му. Житието на първомъченика разказва, че юдеите, притеснени от нарастващият брой вярващи, оклеветили Стефан, че хули Бога и по този начин го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни, но въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, Стефан се помолил: “Господи, не им зачитай този грях”.
На тази дата имен ден празнуват Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стойо, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоньо.
Баницата с месо е традиционна гозба за празника на Стефановден.
Необходими продукти:
- 1 пакет готови кори за баница или за замесване на тестото 2 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сода за хляб, сол
- 500 грама свинско месо
- 10 грама олио или 1/2 ч.ч/ свинска мас
- 2 глави кромид лук
- 1 ч.л. червен пипер
- 10 зърна черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
ЗА ТЕСТОТО
Ако не ползваме готови кори замесваме тесто от брашното, содата, малко сол и леко затоплена вода.
Като престои 30 мин., тестото се разделя на 4 топки, от които се разточват кори.
ЗА ПЛЪНКАТА
В загрятата мазнина (олио или мас), се запържва нарязаният на дребно лук.
Прибавят се кълцаното на дребни парчета или смляно на кайма свинско месо докато стане полуготово.
Накрая се прибавят солта, смленият черен пипер и червения пипер.
ЗА БАНИЦАТА
Така приготвената плънка се изчаква да изстине.
Корите се поръсват с мазнина и във всяка от тях се поставя от плънката, краищата на корите се прегъват върху плънката и оформените по този начин правоъгълници се слагат в намазана с намазена с мазнина тава (с краищата отдолу).
Поръсват се с мазнина и вода и се пекат на умерена фурна.
След като се извади от печката, баницата веднага се слага на студено, за да не спадне. Докато се поднесе, се държи завита с кърпа и не се ръси с вода.
Да ви е сладко! Честит Стефановден!
Източник: Българска национална кухня, изд.1976г.
Снимка:haskovo.net
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, Instagram и в канала ни в YouTube.