Предлагаме ви изпитана и обичана рецепта на Илиана Николова за люти чушлета в буркани за зимата. Хем вкусно, хем полезно!
Необходими продукти
- 3 кг люти чушлета ( добре е да са смесени сортове и цветове – най-много ми харесва с камбички, рибки и шипки например )
- 1 кг захар
- 1 л оцет
- 60 г сол
- 2-3 глави чесън (или по ваш вкус)
- 4 средни моркова
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка копър
Начин на приготвяне
Дръжките на чушлетата се изрязват толкова, че да остане малка дръжчица, колкото да може да се хване чушката.
Измиват се, подсушават се и се опукват ( по време на печенето / пукането на чушлетата, може да гърмят ). За да предотвратите това, ако имате време и здрави нерви, преди печенето може да продупчите леко всяко чушле с остър нож.
Опуканите чушлета се слагат в голям съд, в който ще се съберат заедно с маринатата. Например голяма тенджера.
Оцетът, захарта и солта се смесват и се слагат да кипнат, докато захарта напълно се разтвори.
Към опуканите чушлета се прибавя нарязания чесън и нарязаните моркови, заедно със ситно нарязаните копър и магданоз.
Заливат се с горещата марината и се оставят да престоят 3-4 часа.
Пълнят се с буркани, като чушките не се притискат прекалено много, за да може да поемат повече от соса.
След това се заливат с останалия сос и се запечатват.
Прибират се на тъмно и хладно място.
Да ви е сладко лютото!
Автор: Илиана Николова, снимки: http://ilrai.blogspot.com/
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.