Пукани люти чушлета в сладко-кисел сос

Пукани люти чушлета в сладко-кисел сос

Предлагаме ви изпитана и обичана рецепта на Илиана Николова за люти чушлета в буркани за зимата. Хем вкусно, хем полезно!

Необходими продукти

  • 3 кг люти чушлета ( добре е да са смесени сортове и цветове – най-много ми харесва с камбички, рибки и шипки например )
  • 1 кг захар
  • 1 л оцет
  • 60 г сол
  • 2-3 глави чесън (или по ваш вкус)
  • 4 средни моркова
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка копър

Начин на приготвяне

Дръжките на чушлетата се изрязват толкова, че да остане малка дръжчица, колкото да може да се хване чушката.

Измиват се, подсушават се и се опукват ( по време на печенето / пукането на чушлетата, може да гърмят ). За да предотвратите това, ако имате време и здрави нерви, преди печенето  може да продупчите леко всяко чушле с остър нож.

Опуканите чушлета се слагат в голям съд, в който ще се съберат заедно с маринатата. Например голяма тенджера.

Оцетът, захарта и солта се смесват и се слагат да кипнат, докато захарта напълно се разтвори.

Към опуканите чушлета се прибавя нарязания чесън и нарязаните моркови, заедно със ситно нарязаните копър и магданоз.

Заливат се с горещата марината и се оставят да престоят 3-4 часа.

Пълнят се с буркани, като чушките не се притискат прекалено много, за да може да поемат повече от соса.

След това се заливат с останалия сос и се запечатват.

Прибират се на тъмно и хладно място.

Да ви е сладко лютото!

буркани с люти чушлета

Автор: Илиана Николова, снимки: http://ilrai.blogspot.com/

 

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: