На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника на християнското семейство. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог.
След църква семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Приготвят се много лакомства за децата. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома. На този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото – сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата. Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Освен като ден на семейството, 21-и ноември се нарича и Вълча Богородица. Това е така, защото само Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия.
Ето каква питка да сложим на трапезата на този свят ден:
Содена питка с газирана вода
Необходими продукти
- 500 г брашно
- 300 мл газирана вода
- 5 с.л. олио
- 3 с.л. лимонов сок
- 1 и 1/2 ч.л. сол
- 2 ч.л. захар
- 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне
Пресява се 3 пъти 500 г брашно ( 4 ч.ч. от 200 мл ) и солта.
Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта.
В чаша се разтваря содата в лимоновия сок.
Шупналата смес се изсипва в кладенчето.
Постепенно се прибавя 300 мл леко затоплена газирана вода.
Замесва се тесто ( ко е необходимо се прибавя още от газираната вода )
Поставя се върху леко набрашнен плот. Омесва се гладко и меко тесто и се оформя на топка ( ако желаете може да отделите от тестото и украсите питката )
Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см.
Разстила се равномерно и се намазва с олио ( зехтин ).
Пече се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С.
Изпечената питка, гореща, отново се намазва с мазнина, покрива се с кърпа и се оставя.
Източник: epicenter.bg
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.