Празнична питка за Деня на християнското семейство

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника на християнското семейство. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог.

След църква семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Приготвят се много лакомства за децата. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома. На този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото – сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата. Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Освен като ден на семейството, 21-и ноември се нарича и Вълча Богородица. Това е така, защото само Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия.

Ето каква питка да сложим на трапезата на този свят ден:

Содена питка с газирана вода

Необходими продукти

  • 500 г брашно
  • 300 мл газирана вода
  • 5 с.л. олио
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 1 и 1/2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне

Пресява се 3 пъти 500 г брашно ( 4 ч.ч. от 200 мл ) и солта.

Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта.

В чаша се разтваря содата в лимоновия сок.

Шупналата смес се изсипва в кладенчето.

Постепенно се прибавя 300 мл леко затоплена газирана вода.

Замесва се тесто ( ко е необходимо се прибавя още от газираната вода )

Поставя се върху леко набрашнен плот. Омесва се гладко и меко тесто и се оформя на топка ( ако желаете може да отделите от тестото и украсите питката )

Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см.

Разстила се равномерно и се намазва с олио ( зехтин ).

Пече се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С.

Изпечената питка, гореща, отново се намазва с мазнина, покрива се с кърпа и се оставя.

Източник: epicenter.bg

 

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: