Празнична питка за Деня на християнското семейство

На 21 ноември Българската православна църква  отбелязва празника на християнското семейство. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог.

След църква семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба.Приготвят се много лакомства за децата.Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.На този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото – сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата.Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Освен като ден на семейството, 21-и ноември се нарича и Вълча Богородица. Това е така, защото само Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия.

Ето каква питка да сложим на трапезата на този свят ден:

Содена питка с газирана вода

Необходими продукти:

500-550 г брашно

300-350 мл газирана вода

5 с.л. олио

3 с.л. лимонов сок

1 и 1/2 ч.л. сол

2 ч.л. захар

1 ч.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

Пресява се 3 пъти 500 г брашно (4 ч.ч. от 200 мл) и солта. Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта. В чаша се разтваря содата в лимоновия сок. Шупналата смес се изсипва в кладенчето. Постепенно се прибавя 300 мл леко затоплена газирана вода. Замесва се тесто. Ако е необходимо се прибавя още от газираната вода. Поставя се върху леко набрашнен плот. Омесва гладко и меко тесто и се оформя на топка.Ако желаете може да отделите от тестото и украсите питката. Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см. Разстила се равномерно и се намазва с олио (зехтин). Пече се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С. Изпечената питка, гореща, отново се намазва с мазнина  Покрива се с кърпа и се оставя.

Източник: epicenter.bg

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: