На 26 октомври празнуваме Димитровден. На трапезата се слагат обреден хляб, овче месо, ракия, както и различни ястия от зеленчуци. Десертът е от печени сезонни плодове или популярната димитровденска пита с ябълки, за която ви даваме рецепта. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
600 грама брашно
1 ч. ч. олио
1 ч.ч. вода
20 грама прясна мая
1 щипка сол
За плънката:
1,5 кг ябълки
100 грама орехови ядки
2 с.л. настъргана лимонена кора
200 грама захар
1-2 с.л. галета
Начин на приготвяне:
В малко топла вода размийте маята и добавете ½ ч.л. сол и олио и 1 с.л. брашно. Оставете на топло да втаса.
От шупналата закваска и останалите продукти замесете тесто и го разделете на 2 части. Едната част разточете на кора и сложете в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде. Разбъркайте ги със скълцаните орехови ядки, лимонената кора, захарта и галетата.
Сипете сместа върху кората в тавата и покрийте с кора, разточена от втората топка тесто. Набодете питката с вилица на няколко места и я сложете да се изпече в умерена фурна за 45 минути.
Готовата пита по желание наръсете обилно с пудра захар.
Източник: Старинни рецепти за празници и обреди, снимка: uhaena.com
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, Instagram и в канала ни в YouTube.