Сладка димитровденска пита с ябълки

Сладка димитровденска пита с ябълки

На 26 октомври празнуваме Димитровден. На трапезата се слагат обреден хляб, овче месо, ракия, както и различни ястия от зеленчуци. Десертът е от печени сезонни плодове или популярната Димитровденска пита с ябълки, за която ви даваме рецепта. Да ви е сладко!

Необходими продукти

  • 600 грама брашно
  • 1 ч. ч. олио
  • 1 ч.ч. вода
  • 20 грама прясна мая
  • 1 щипка сол

За плънката

  • 1,5 кг ябълки
  • 100 грама орехови ядки
  • 2 с.л. настъргана лимонена кора
  • 200 грама захар
  • 1-2 с.л. галета

Начин на приготвяне

В малко топла вода размийте маята и добавете ½ ч.л. сол и олио и 1 с.л. брашно. Оставете на топло да втаса.

От шупналата закваска и останалите продукти замесете тесто и го разделете на 2 части.

Едната част разточете на кора и сложете в тава, намазана с олио и поръсена с брашно.

Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде. Разбъркайте ги със скълцаните орехови ядки, лимонената кора, захарта и галетата.

Сипете сместа върху кората в тавата и покрийте с кора, разточена от втората топка тесто.

Набодете питката с вилица на няколко места и я сложете да се изпече в умерена фурна за 45 минути.

Готовата Димитровденска пита по желание наръсете обилно с пудра захар.

Източник: Старинни рецепти за празници и обреди, снимка: uhaena.com

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: