Сладко от смокини по рецепта от Поморие

Сладко от смокини по рецепта от Поморие

Сладкото от смокини е любима и полезна храна. В края на лятото можем да си набавим тези апетитни плодчета и сами да си направим сладко изкушение за идващите месеци. Още повече, че цената на такова сладко от смокини в магазина е доста висока.

Бурканче със сладко от зрели смокини

Необходими продукти

  • 1 кг смокини
  • 1 кг захар ( 5 ч.ч. )
  • 5 г лимонена киселина ( 1 ч.л. )
  • 1 пакетче ванилия
  • 3-4 листа от индрише

Начин на приготвяне

Избират се полуузрели смокини. Измиват се и се обелват внимателно.

Потапят се в подкиселена вода ( на 1 л вода 1/2 л киселина ).

Слагат се в съда за варене и се посипват със захарта, размесена с киселината.

След 24 часа се варят на средно силен огън, като непрекъснато се отстранява пяната.

След свалянето на сладкото от огъня се прибавя ванилията или, ако предпочитате няколко листа от индрише.

Да ви е сладко това сладко от смокини!

 

Източник: Българска национална кухня, изд. 1983 г.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: