С историческа възстановка Каварна отбеляза 145 години от въстанието в града

С историческа възстановка Каварна отбеляза 145 години от въстанието в града

Пред очите на стотици жители и гости военно-историческата възстановка „Защитата на Каварна – подвиг и мъжество“ възкреси героите на въстанието в морския град от края на юли 1877 година

Над 100 възстановчици от цялата страна пресъздадоха с оръжия и ушити по автентични образци униформи драматичните събития опреди 145 години, когато местното население се опълчва на черкези и башибозуци. Реконструкцията пред храм „Свето Успение Богородично“ организира Община Каварна със съдействието на Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“.

Идеята на нашето дело е да сведем историческите факти в достъпен вид до нашите сънародници и да им покажем как в години на много по-труден живот и много по-лоша власт и прийоми за прилагането ѝ нашите сънародници са имали куража и силата да се изправят срещу превъзхождащите ги в много пъти въоръжени душмани и да защитят честта, името, имота си, каза за БТА д-р Добрин Добрев, председател на Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк“. Дано нашите сънародници почерпят опит и пример от предците си, допълни той.

Честването започна с военен ритуал по поднасяне на цветя и венци на паметника на предводителя на въстанието Андрей Василев – Амира на площад „Защитата на Каварна“ с участието на представителния духов оркестър и представителна част на Военноморските сили на България. Бе отслужена и заупокойна молитва за загиналите при отбраната на морския град.

На отбелязването присъстваха кметът на Каварна Елена Балтаджиева, кметът на Община Добричка Соня Георгиева, народните представители от област Добрич Галина Георгиева, Йорданка Костадинова, д-р Ивайло Христов, Мая Димитрова, д-р Хасан Адемов.

Източник: БТА   Снимка: Александра Антонова

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: