21 януари – Бабинден и Ден на родилната помощ

Един от големите народни женски празници е Бабинден. Въпреки, че официално в народния календар е отбелязан на 8-ми януари, на повечето места в България се чества по старому – на 21-ви януари – денят на родилната помощ (от 1951 г.).

Празникът е посветен е на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността на Бабинден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Някога „бабите“ били почитани и дълбоко уважавани от народа, защото именно бабата е тази, която през часовете на раждането бдяла над родилката и се грижела за спасението на майката и детето. Тя лекувала и всички детски болести в първите месеци след раждането.

Преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да “полеят”. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите.

Всяка жена подава на бабата сапуна, полива вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с “мартеничка” – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: “Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!”.

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила (“хванала”) червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

Днешният празник се отбелязва тържествено и в АГ отделенията на болниците и клиниките. Екипите се черпят за Бабинден с питка и мед и наричат с:

„Тая година, които са родили,
догодина да повторят,
пълните да са изпразнят,
правните да са напълнят.
Амин!”:

После се извършва ритуала по измиване ръцете на акуширащите специалисти, като им се дарява сапун и кърпа. А на тези, с чиято помощ и с божията благословия, сме добили децата си, отправяме своите най-дълбоки благодарности!

Източник: hera.bg

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: