На Сурова готвим в земенското село Пещера

Сурова е най-важният зимен празник за село Пещера, община Земен, отбелязван традиционно в нощта на 13 срещу 14 януари. 

Милен и новата ни водеща Мишел, гостуват при гостоприемните ни домакини- кмета Стефан Евтимов, съпругата му Илка и синът му Тони. Именно от Тони Стефанов дойде поканата да сготвим традиционни за този край гозби.

Преди готвенето екипът ни посети изградения с дарение от Дончо Димитров храм ”Свети Димитър”, който се намира близо до кметството. Тук по-късно станахме свидетели на маскарадните танци на местната кукерска група и на красива заря. Сурова е наистина тачена традиция в Пернишка област. Над 10 000 са участниците в тазгодишното юбилейно 30 то издание на фестивала ”Сурва”, който ще се проведе от 26 до 28 януари в град Перник.

Милен и Мишел трябваше да си открият продукти, а после двата отбора дадоха всичко от себе си, за да им се получат рецептите за рассол, дропав зелник и мачкан.Първи готвиха Тони и майка му Илка. Тони е млад, но много запален по традицииите родолюбец, който активно работи със самодейна фолклорна група “Клабучка китка” за съхранение и популяризиране на българския фолклор и ритуали.
Илка Евтимова и Тони Стефанов

През 2015 г. певческата група, формацията за народни обичаи, танцовият състав, сурвакарската група и индивидуалните изпълнители се обединяват в Ансамбъл за автентичен фолклор „Клабучка китка”. Обединението е и в чест на 10-годишнината от активната дейност на Тони Стефанов в читалището „Крюгер Николов” в селото. Името си формацията носи от популярната местност „Клабук” в Пещера, известна с това, че там на много места извира вода. Бълбукането на водата местните нарекли с думата клабук. Цял Земен в момента пие вода оттам.Уникални песни на групата за автентичен фолклор „Клабучка китка” от земенското село Пещера завинаги остават и в златния фонд на Българското национално радио.

Вдъхновени от домакините си Милен и Мишел се постараха да повторят трите гозби по най-добрия начин. Помощ получиха и от Шеф Александър Китанов.
Кой обачи се увенча с победата, определена от местното компетентно жури  и как отпразнуваха празника Сурова в село Пещера ще разберете, ако гледате ”Гозбата на България”, събота, 27 януари от 21 ч. по телевизия Евроком. Повторение в неделя от 14 ч. и сряда от 23,30 ч.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: