Ансамблите „Тракия“, „Филип Кутев“, „Пирин“ и „Странджа“ с общ спектакъл!

Ансамблите „Тракия“, „Филип Кутев“, „Пирин“ и „Странджа“ с общ спектакъл!

Грандиозното събитие в почит към проф. Кирил Дженев ще се състои на 28 юни 2022 г.

Танците на българина“ е мотото на големият спектакъл, който ще събере в едно ансамблите „Тракия“, „Филип Кутев“, „Пирин“, „Странджа“ и възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство – София.

На 28 юни 2022 г. най-добрите български народни танцьори, певци и музиканти ще излязат на сцената в почит към проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на сценичната фолклорна хореография у нас. Най-добрите български фолклорни танцьори ще изпълнят знакови танци по хореография на професор Кирил Дженев в чест на 100 години от рождението му.

Професор Дженев /1922 – 2006/ е създател на над сто танцови произведения

Творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи. Кирил Дженев е хореограф в Държавния ансамбъл за народни песни и танци – София още от неговото основаване през 1951 г., а през 1970 г. става хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград.

Най-яркото му дело е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл “Тракия” – Пловдив през 1974 г. Паралелно с хореографската си дейност проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника “Български сценични танци”, участва като съавтор в написването на „Терминология на българската хореография“, “Теория за строежа на движенията” и “Универсален танцопис”.

Автор е на учебника “Кинетография” или Танцова партитура – новаторска система за описване на танцовите движения на цялото тяло върху петолиние, успоредно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 г. полага началото на специалността “Хореографска режисура” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

"Танците на българина"

Спектакъла на 28 юни 2022 г. ще е с внушителен мащаб!

В чест на професор Дженев на сцената ще се качат повече от 200 танцьори, музиканти и певци. Спектакъла „Танците на българина“ ще представи класически образци на фолклорната ни школа – от танца, през музиката и вокалното майсторство до красивите и пищни костюми.

Всичко за неговата подготовка, можете да следите на https://fb.me/e/1chc47IFO

Билети: https://www.eventim.bg/bg/bileti/tancite-na-blgarina-sofiya-national-palace-of-culture-hall-1-580782/event.html

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: