Благовещение е! Поверия и гозби за празника

Благовещение е! Поверия и гозби за празника

Благовещение празнуваме всяка година на 25 март

Денят е изпълнен с много чудеса и вълшебства. На Благовещение имен ден празнуват всички, с имена Блага, Благо, Благой, Благовест, Благовеста, Благомира, Евангелия, Евангелина, Ванга, Вангела, Вангелия, Вангел.

Освен Благовещение, както е отбелязан в християнския календар, денят се нарича още Благовец, Благоец, Благостене, Благовден, Благощение, Половин Великден, Куковден.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Обреди и Традиции за Благовещение

Българите наричат празника още “Благовец” или “половин Великден“. Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. Вярвайки, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка.

Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.

Независимо, че е по време на Великия пост, тържествената празнична трапеза включва задължителна консумация на риба

На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

Въпреки,че е религиозен празник, през годините са се запазили много любопитни обичаи и поверия, свързани с Благовец. Ето някои от тях:

  • На този ден всички трябва да станат рано, за да е богата годината.
  • На жените им е забранено да шият, бродират и плетат, да пипат ножици, за да не ги сполетят нещастия и беди през годината.
  • Не излизайте от дома без да сте закусили и без пари в джоба. Ако нямате “книжни”, сложете “железни”, защото според поверието кукувицата трябва да ви закука “на сит корем и пълна кесия”. Инак няма да ви върви.
  • Вярване гласи, че ако на този ден чуеш кукувицата, трябва да пипнеш монета, за да ти е пълна кесията.
  • Вярва се, че каквото посееш на Благовещение, то ще се захване успешно. Засадените цветя в градината стават по-ароматни, а дръвчетата дават повече плодове.
  • Смята се, че на Благовещение раните зарастват по-бързо, затова от миналото, та до днес, пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици.
  • Независимо от това, че Благовещение попада във Великия пост, е позволено по изключение да се яде риба.

Желателно е на Благовещение да се консумира някаква зелена храна. Може да е лапад, коприва, спанак или друго. На трапезата задължително се поднася ястие с риба и питка, намазана с мед отгоре.В някои краища приготвят супа от коприва и баница с пресен лук.

Източници: spodeli.com, actualno.com

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: