Честваме Успение Богородично!

Честваме Успение Богородично!

Голяма Богородица или Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

По нов стил Успение Богородично се отбелязва на 15 август, но много хора, продължават да го честват и по стар стил – на 28 август.

В притча се разказва, как Богородица била погребана в пещера и след три дни Исус Христос дошъл за душата й. След няколко дни отворили пещерата и в нея намерили само плащеницата на Дева Мария. По-късно апостолите я чуват да пее в облаците и да им казва, че ще ги закриля.

В народата традиция въпреки, че празникът е през лятото, по време на усилната полска работа, основно се спазва правилото, че на този ден не трябва да се работи. На много места се правят всенародни тържества, курбани и сборове.. Освещават се обредни хлябове. На трапезата се слагат жито, царевица, пиле. Според поверието на този ден жените не трябва да носят червено или да пипат червени неща, за да не останат без поколение.

Днес имен ден имат Мария, Мара, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара. Да им е честито!

Честито и на варненци! Богородица е патрон и закрилник на морската ни столица.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: