Илиана Николова от популярния блог ”Щъркелово гнездо“ ни представя торта с козунак и бишкоти:
За приготвянето на тази интересна рецепта съм използвала купен козунак, който ни беше подарък и който беше с тегло 500 г. Ако използвате домашен, най-вероятно ще ви трябва повече, тъй като той е доста по-тежък от купения.
Продукти за форма с диаметър 26 см
- 1 козунак
- около 300 г бишкоти
- 1 л прясно мляко
- 2 пакета пудинг ванилия
- 12 с.л. захар
- 4 жълтъка
- 50 г краве масло
- 2 ванилии
- 400 г заквасена сметана
- 250 г маскарпоне
- 1/2 бурканче сладко от боровинки
- 2 с.л. ром
- прясно мляко за потапяне на бишкотите и сиропиране на козунака
- шоколадови стърготини
- бадеми
Начин на приготвяне
Приготвянето на тази торта с козунак започва с направата на пудинга. Тъй като трябва да е напълно охладен, можете да направите това доста по-рано.
850 мл от млякото се слага да заври със захарта.
Пудингът се смесва с останалото мляко и жълтъците и се разбърква добре.
След като млякото заври, тенджерата се измества от котлона и към млякото бавно при непрекъснато бъркане се прибавя горната смес.
Връща се на котлона, като се бърка постоянно и се държи докато заври отново и сместа се сгъсти.
Слага се маслото и се бърка, докато се стопи. Оставя се да се охлади напълно.
Смесват се маскарпонето, заквасената сметана и ванилията, като задължително се разбъркват с вилица или тел и в никой случай с миксер.
Прибавят се лъжица по лъжица към охладения пудинг и всичко се разбърква добре до идеално гладка смес ( без да използвате миксер, за да не се разводни заквасената сметана )
Сладкото се смесва с рома и малко вода, за да стане леко течно.
Взима се ринга от формата за торта и стените се облепват с хартия за печене.
Поставя се направо върху тортената чиния, върху която ще се сервира тортата.
Козунакът се нарязва на филии с дебелина 1 см.
На дъното на чинията се подреждат филии козунак, като всички дупки между парченцата се запълват внимателно.
Козунакът се сиропира с прясно мляко.
Отгоре се сипва от крема, а върху него 1/3 от сладкото.
Бишкотите се топят една по една много бързо в мляко и се подреждат върху крема.
Следва нов слой крем и сладко и отново един ред бишкоти, крем и последното сладко.
Най-отгоре се завършва с ред козунак, който леко се сиропира с мляко.
Намазва се с крем и тортата се прибира поне за 6 часа в хладилника ( при мен стоя цяла нощ ).
Накрая от крема трябва да остане за доизмазване, който също се прибира в хладилника.
Кремът на пръв поглед изглежда много, но на мен ми отиде цялото количество.
Изважда се и внимателно се освобождава от формата.
Измазват се стените с крем, ако отгоре се е напукал креместия слой, също се маже със свежа доза крем.
Украсява се с филирани бадеми и шоколадови стърготини.
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.