Торта с козунак и бишкоти | РЕЦЕПТА

Торта с козунак и бишкоти | РЕЦЕПТА

Илиана Николова от популярния блог ”Щъркелово гнездо“ ни представя торта с козунак и бишкоти:

За приготвянето на тази интересна рецепта съм използвала купен козунак, който ни беше подарък и който беше с тегло 500 г. Ако използвате домашен, най-вероятно ще ви трябва повече, тъй като той е доста по-тежък от купения.

Продукти за форма с диаметър 26 см

  • 1 козунак
  • около 300 г бишкоти
  • 1 л прясно мляко
  • 2 пакета пудинг ванилия
  • 12 с.л. захар
  • 4 жълтъка
  • 50 г краве масло
  • 2 ванилии
  • 400 г заквасена сметана
  • 250 г маскарпоне
  • 1/2 бурканче сладко от боровинки
  • 2 с.л. ром
  • прясно мляко за потапяне на бишкотите и сиропиране на козунака
  • шоколадови стърготини
  • бадеми

Начин на приготвяне

Приготвянето на тази торта с козунак започва с направата на пудинга. Тъй като трябва да е напълно охладен, можете да направите това доста по-рано.

850 мл от млякото се слага да заври със захарта.

Пудингът се смесва с останалото мляко и жълтъците и се разбърква добре.

След като млякото заври, тенджерата се измества от котлона и към млякото бавно при непрекъснато бъркане се прибавя горната смес.

Връща се на котлона, като се бърка постоянно и се държи докато заври отново и сместа се сгъсти.

Слага се маслото и се бърка, докато се стопи. Оставя се да се охлади напълно.

Смесват се маскарпонето, заквасената сметана и ванилията, като задължително се разбъркват с вилица или тел и в никой случай с миксер.

Прибавят се лъжица по лъжица към охладения пудинг и всичко се разбърква добре до идеално гладка смес ( без да използвате миксер, за да не се разводни заквасената сметана )

Сладкото се смесва с рома и малко вода, за да стане леко течно.

Взима се ринга от формата за торта и стените се облепват с хартия за печене.

Поставя се направо върху тортената чиния, върху която ще се сервира тортата.

Козунакът се нарязва на филии с дебелина 1 см.

На дъното на чинията се подреждат филии козунак, като всички дупки между парченцата се запълват внимателно.

Козунакът се сиропира с прясно мляко.

Отгоре се сипва от крема, а върху него 1/3 от сладкото.

Бишкотите се топят една по една много бързо в мляко и се подреждат върху крема.

Следва нов слой крем и сладко и отново един ред бишкоти, крем и последното сладко.

Най-отгоре се завършва с ред козунак, който леко се сиропира с мляко.

Намазва се с крем и тортата се прибира поне за 6 часа в хладилника ( при мен стоя цяла нощ ).

Накрая от крема трябва да остане за доизмазване, който също се прибира в хладилника.

Кремът на пръв поглед изглежда много, но на мен ми отиде цялото количество.

Изважда се и внимателно се освобождава от формата.

Измазват се стените с крем, ако отгоре се е напукал креместия слой, също се маже със свежа доза крем.

Украсява се с филирани бадеми и шоколадови стърготини.

 

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: