На Попова Коледа си правим мълчана вода

Денят преди Богоявление, 5 януари според народната традиция е Попова Коледа или Зимен Кръстовден, наричан още Кръстци,Водокръщи,, Водокръст, Неядка. Кръстьо и Кръстина имат имен ден.

С него се смята, че завършват така наречените Мръсни дни. В много райони на страната на този ден хората се поръсват със светена вода, за да се отмият от тях нечистите сили, събрани по време на ”мръсните дни”. Наричан още Водокръщи, този ден е първият от поредицата водни обреди, които по начало са много сходни. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден, чиито ”водни имена” на места се наричат мъжка Водица и женска Водица. Обредната роля на водата е особено важна. На 5 януари свещеникът ”кръщава” водата, пускайки кръст в нея. След това обикаля домовете с котле, пълно с тази осветена вода и ръзи с китка босилек за здраве и берекет. Домакините пускат монети в котлето и даряват свещеника с вълна, брашно, боб и др.

 

На някои места в Югоизточна и Северна България на Попова Коледа по домовете ходят ”совойници”. Те са неженени моми, облечени като булка и младоженец. Със себе си носят китка босилек и мълчана вода, ръсят домовете на домакините и с песни наричат за здраве и късмет всеки в семейството. Придружават ги по-малки момичета, които носят торбите с подаръците, които са дарени на совойниците: дребни пари, брашно, плодове, орехи, сланина, лук. В селата в Разложко и Прилепско моничетата се наричат водичарки.

Смята се, че в нощта на 5 срещу 6 януари (Йордановден), небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо, то ще се сбъдне. Вечерята на Попова Коледа е третата кадена вечеря. Тя е постна, за да се посрещне достойно идващият празник. На нея има обредна пита, просеник или царевични питки, зелеви сарми с булгур, варено жито, постно зеле, джуркан фасул,плодове, вино и орехи. Всеки на трапезата трябва да си вземе по един орех и да го счупи. По него се гадае каква ще бъде годината. Свещта, която е горяла на трапезата на последната кадена вечеря, се запазва и когато през лятото дойдат градоносни облаци, я запалват, като вярват, че така ще спрат природната стихия.Най-възрастният мъж в семейството прекадява ястията, а после чупи питата и благославя.

МЪЛЧАНА ВОДА

Правенето на мълчана вода е много стара магическа практика, която е разпространена по нашите земи. Този ритуал е свързан едновременно с езическото ни минало, но и с християнската вяра и поверията за водата. Науката пък сочи и доказателства – водата може да запаметява и да пренася информация по специфичен начин.

Защо се прави мълчана вода? Най-вече защото се шири вярата, че тя може да сбъдва желания и съответно – да променя животи и съдби.

Ритуалът е много прост и изисква съвсем скромна подготовка. Трябва да се снабдите с кръгъл съд, в който ще налеете водата. Най-добре е това да бъде бакърено котле или изобщо – някакво котле. Но ако живеете в градски условия и не разполагате с такова, просто може да използвате някаква тенджерка или стъклена съдинка. В никакъв случай не взимайте пластмасов съд. Хубаво е да сте си налели вода от някой чист естествен извор. Но в краен случай може и да използвате вода от чешмата.След като сте напълнили вашия съд с вода, започва същинския ритуал. Излезте навън – на двора или на терасата. Важно е да сте „под открито небе“. Хванете в ръцете си съда и го подръжте известно време. Опитайте се да почувствате водата, да усетите най-фините й вибрации. След това кажете на глас името си, обяснете й кои сте и от къде сте. Може да кажете и няколко думи за семейството си – че сте син или внук на еди-кой-си.Така водата ще ви опознае и ще е наясно кой й изпраща послания.

Абсолютно задължително е да говорите на глас. Странно е, защото това е в разрез с наименованието на водата – Мълчана вода. Всъщност тя се нарича така поради две причини – първо, защото заедно сте мълчали, докато сте се опознавали, а втора – защото следва едно друго мълчане, което се случва след вашето познанство с водата. Заради говоренето с водата може да срещнете и друго название на магическата практика – наричане на вода.След като сте обяснили на вашата вода кои сте, оставете я навън да престои няколко часа.Малко преди полунощ се върнете при водата си и започнете да общувате отново с нея, защото точно в този момент тя най-добре чува. Свържете се емоционално и ясно и добре формулирано заявете желанията си. Не забравяйте да ги произнесете на глас, за да чуе много добре водата какво искате. Бъдете категорични и уверени в исканията си.

Според някои народни поверия след това може да натопите китка свежи цветя във водата, като най-често се използват билки и почти задължително здравец. След това съдинката се покрива с кърпа и се остава така да престои до сутринта.

След утрото водата вече е вълшебна и носи специална сила. Може да пиете от нея, да си миете лицето, ръцете, части от тялото, да напръскате дома си с нея и да си оставите „за после“. Ако пръскате дома си, може да използвате натопената китка.

Ритуалът за правене на мълчана вода е личен – трябва да наричате само от свое име. И много добре трябва да сте изяснили желанията си.

Смята се, че най-могъща е мълчаната вода, направена в нощта срещу Богоявление или Водици – на 5 срещу 6 януари. В нощта преди Еньовден е друг изключително силен момент за правене на мълчана вода, с която дори може да се гадае.

Източник: Старинни рецепти за празници и обреди, sanovnik.bg

Снимкa: sinor.bg

 

 

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: