”Гозбата на България” започва 2023г. от Малиново

‘Гозбата на България” започва новата година с предаване от гостоприемното село Малиново, община Ловеч.

Домакини в този кулинарен двубой са Айше и Добринка, които приготвиха известния малиновски бюрек с кокошка.

В Малиново в разбирателство и взаимопомощ живеят християни и мюсюлмани, а селото е прочуто с Празника на баклавата, който редовно се провежда, с изключение на периода на пандемията.Идеята е по този начин да се сближат различните етноси, връщане на хората назад в спомените и предаване на традициите на младите.  Организатори са местното читалище „Събуждане – 1927 г.“ и кметството в селото.  В кулинарната изложба-конкурс всяка година се състезават десетки видове домашно приготвена баклава. Качеството и външният им вид са оценявани от специално жури, а Патрисия и Евгени пиха чай и опитаха от баклавата на една от победителките в конкурса.

Патрисия и Евгени са за първи път са в китното планинско село, намиращо се на 18 км от Ловеч.

Наблизо е най-високият връх в района Кръста с височина 803 местра. Селото носи сладкото име Малиново от 6 април 1971г. Преди това се е наричало Острец (Турски Острец). По местни предания селището е възникнало под крепост в местността, известна като Юртлука. Има запазен и римски път, който е свързвал Ловеч с Търново, а през 1974 г. при селскостопански работи е открит глинен съд с 2826 бронзови монети от Никополис ад Иструм, Марцианополис, Дионисополис, Одесос, Адрианополис, Филипополис, Августа Траяна и др.сечени от римски императори през втори и трети век.

По време на османската империя Малиново е едно от най-големите села в района с многобройно християнско население. С името Остиридж (Острец) поселището е отбелязано в османо-турския регистър на Никополския санджак от 1479 година с 18 християнски домакинства. Според войнушкия регистър от 1548 година селото дава голям брой войнуци и ямаци. Войнуците са християни на доброволна служба в османската войска. Те се наемат като конници, пехота и обоз. На тях не им се плаща, но им е дадена земя, от която да се издържат. При налагането на исляма в началото на седемнадесети век повечето от жителите му, бягайки от поробителите се разселват, като една част се премества на днешното му място, друга забягва чак в Дедеагачко, а трета поставя началото на махала Острец (днешен квартал на гр.Априлци). В следващите векове на робството селото запазва войнушкия си статут. Отбелязано е в регистър на войнуци от първата половина на Осемнадесети век. Впоследствие вероятно част от населението е ислямизирано, като в навечерието на Руско-Турската война 1877-1878 година в селото има 200 християнски семейства и 80 мюсюлмански. В подготовката на Априлското въстание 1876 година се включва и даскал Спас, но е заловен, пребит и умира от раните си. При настъплението на руските войски в хода на войната, повечето мюсюлмани напускат селото и бягат с турската войска.На тяхно място се заселват жители от Българене и Белиш.

Празникът на баклавата е визитната картичка на Малиново.

Идеята е по  този начин да се сближат различните етноси, връщане на хората назад в спомените и предаване на традициите на младите.  Организатори са местното читалище „Събуждане – 1927 г.“ и кметството в селото.  В кулинарната изложба-конкурс  се състезават десетки видове домашно приготвена баклава. Качеството и външният им вид са оценявани от специално жури.

Гледайте кулинарния двубой между Патрисия и Евгени и домакините Айше и Добринка от село Малиново на 7 януари, от 21ч. по телевизия Евроком, с повторение в неделя от 14ч. и сряда от 22ч.

Гледай с усмивка, готви с удоволствие!

Снимки: Гозбата на България

 

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: