След като нашите гост-готвачи Снежи Орлова и Шеф Васил Спасов сготвиха родопски специалитети на Фермерския фестивал в края на май, този месец организаторите от Хранкооп, съвместно с Кулинарните фестивали на България, Ви предлагат други вкусни родни специалитети.
На 25 юни, неделя, от 12 до 15 ч. по време на Фермерския фестивал в София ще можете да опитате от чудните гозби на магичната Странджа планина, сготвени пред вас от умелите дами от Народно читалище “Георги Попаянов 1914” – Малко Търново.
За Вас те ще измайсторят няколко много вкусни традиционни за Странджанския край ястия:
– Странджански зелник – традиционна местна баница с щедро количество “зелье” (зеленина, каквато има в двора: лапад, спанак, щир, коприва, джоджен);
– Триеница – особен вид каша от трохи с мас, лук и доматен разсол;
– Змигаль – нещо като съвременните кубети, но приготвени с мас;
– Яйца с перца (зелен лук, джоджен и сланина)
– Курбан по малкотърновски – ритуален агнешки курбан за здраве, приготвян само с агнешко, сол и черен пипер.
Ще има и много музика и песни от Странджанския край, изпълнени от Фолклорен състав “Филек” към читалището, който тази година празнува 40-годишен юбилей.
Всички приходи от продажба на ястията от кулинарния странджански празник ще бъдат предоставени на Народно читалище “Георги Попаянов 1914” – Малко Търново за организацията на техния традиционен Фестивал на занаятите “По Малкотърновски – от извора на Странджа”, който ще се проведе в края на месец юли.
Странджанския празник организираме благодаряние на нашите пирятели от Кулинарните фестивали на България.
Фермерският фестивал е двудневно събитие, което можете да посетите на 24 и 25 юни в градинката срещу НДК в София. Темата е “Общности с кауза, солидарно земеделие, споделена храна”.
Подробности: https://www.facebook.com/events/196602706254803