Опитайте гозбите на Странджа планина на Фермерския фестивал пред НДК

Фермерски фестивал

След като нашите гост-готвачи Снежи Орлова и Шеф Васил Спасов сготвиха родопски специалитети на Фермерския фестивал в края на май, този месец организаторите от Хранкооп, съвместно с Кулинарните фестивали на България, Ви предлагат други вкусни родни специалитети.

На 25 юни, неделя, от 12 до 15 ч. по време на Фермерския фестивал в София ще можете да опитате от чудните гозби на магичната Странджа планина, сготвени пред вас от умелите дами от Народно читалище “Георги Попаянов 1914” – Малко Търново.
За Вас те ще измайсторят няколко много вкусни традиционни за Странджанския край ястия:
   – Странджански зелник – традиционна местна баница с щедро количество “зелье” (зеленина, каквато има в двора: лапад, спанак, щир, коприва, джоджен);
   – Триеница – особен вид каша от трохи с мас, лук и доматен разсол;
   – Змигаль – нещо като съвременните кубети, но приготвени с мас;
   – Яйца с перца (зелен лук, джоджен и сланина)
   – Курбан по малкотърновски – ритуален агнешки курбан за здраве, приготвян само с агнешко, сол и черен пипер.

 

Фермерски фестивал пред НДК - гозбите на Странджа планина

 

Ще има и много музика и песни от Странджанския край, изпълнени от Фолклорен състав “Филек” към читалището, който тази година празнува 40-годишен юбилей.
Всички приходи от продажба на ястията от кулинарния странджански празник ще бъдат предоставени на Народно читалище “Георги Попаянов 1914” – Малко Търново за организацията на техния традиционен Фестивал на занаятите “По Малкотърновски – от извора на Странджа”, който ще се проведе в края на месец юли.
Странджанския празник организираме благодаряние на нашите пирятели от Кулинарните фестивали на България.
Фермерският фестивал е двудневно събитие, което можете да посетите на 24 и 25 юни в градинката срещу НДК в София. Темата е “Общности с кауза, солидарно земеделие, споделена храна”.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: