Посрещаме лятното слънцестоене в 17:57ч.

Посрещаме лятното слънцестоене в 17:57ч.

На 21 юни 2023г. посрещаме лятното слънцестоене точно в 17:57ч. С навлизането на Слънцето в знака Рак, започва и астрономическото лято.

В деня на лятното слънцестоене светлата част на деня е най-дълга. В България тя ще бъде 15 часа 19 минути и 30 секунди. На север от България светлата част е още по-дълга. В Осло – столицата на Норвегия, 21 юни ще бъде с продължителност 18 часа 49 минути и 56 секунди. Всъщност почти всички народи по света празнуват по един или друг начин лятното слънцестоене.

Това е най-дългият ден от годината – ден на светлина, мъдрост, прозрения и сила.

Ден, който отдава почит на слънцето с огнени ритуали и извършване на слънчева магия, свързан с прастари култове към слънчевия бог. Сега слънцето е най-силно и всичко в света около нас е в най-активната си фаза. Празникът Лятно слънцестоене символизира слънчевото божество в цялото му великолепие и мощ.

Много растения и дървета през юни са в разгара на растежа си. В този период между сеитбата и жътвата, когато полята и горите изобилстват от цветя, се събират и сушат билките за цялата предстояща година. Освен че са най-лековити, в този ден растенията проявяват своята магическа сила. Ако предпочитате фитотерапията, сега е моментът да обновите своята билкова колекция, която да носи заряда на лечебната слънчева енергия. В навечерието на Лятното слънцестоене се правят ритуали за рязане на пръчки от дърветата, които се ползват за магически цели и за насочване на енергията. Преди да отрежете клончето обаче, поискайте разрешение от дървото, а после в знак на благодарност оставете дар в основата му, например кристал или монета.

Това е един от най-мощните огнени празници в годината, затова запалете огън на открито и го поддържайте до полунощ – ще донесе късмет и благословия на дома.

Изработват се също слънчеви амулети за защита.

Сложете под възглавницата си девет цвята по ваш избор или пък имел и поискайте да сънувате отговора или насоки за някакъв житейски проблем. Сънищата ви през тази нощ ще бъдат ясни и живи, доверете им се.

слънчогледи на залез слънце

Можете да украсите къщата си със слънчогледи и всякакви други ярко жълти, червени и златисти цветя, които харесвате. Чрез тях внесете вибрацията на празника вкъщи. Или направете китка от растението парички, завързана със зелена панделка, за да подсигури финансовото ви благосъстояние. Можете да си изплетете сами венец за вратата от червени и жълти цветя, преплетени с листа от бръшлян. Свещите, които палите, е добре да бъдат червени и златни. Изрисувайте слънчев символ върху тях и ги наречете за сбъдване на желание. Оставете ги да изгорят докрай.
Ако предпочитате, сами омесете ритуален хляб и го украсете с фигура слънце. Предайте му благодарността си за светлината във вашия живот и го наречете за благополучие и успех. Споделете хляба с любимите си хора.

В българската традиция Лятното слънцестоене се чества на 24 юни с голям празник – Еньовден. Поверието твърди, че в нощта срещу Еньовден звездната енергия влива магическа сила в билките, а с първите лъчи слънцето ги прави още по-лековити.

Отворете сърцата и душите днес за целителната слънчева светлина и гледайте на нещата от положителната им страна!

Източник: malchanavoda.com

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: