Рецепта за вкусен хляб с коричка от Дуранкулак

Рецепта за вкусен хляб с коричка от Дуранкулак

В този епизод на ”Гозбата на България” готвихме в Златна Добруджа – житницата на България, която от хилядолетия храни българина

Предлагаме на вниманието ви рецептата за вкусния ръчен хляб, който приготви в предаването ни кмета на Дуранкулак Веселин Йорданов. Освен качествени продукти, голямо значение има и хубавото настроение и добри мисли по време на месенето на хляба.

Веселин Йорданов размесва домашен хляб
Кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов

Необходими продукти

     

      За хляба

  • 500гр брашно
  • 1 с.л. сол
  • 250 мл. хладка вода
  • ½ кубче жива мая

     Кашата за хрупкавата коричка

  • 100 мл. вряла вода
  • 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне

 

  1. 1. Замесваме хляба: правим кладенче в брашното, изливаме водата и натрошаваме маята
  2. 2. Разтваряме добре маята и започваме да разбъркваме брашното. Трябва да замесим меко, но еластично тесто
  3. 3. Измесваме тестото с ръце и оформяме хубава топка
  4. 4. Слагаме тестото в купа, покриваме с кърпа и оставаме на топличко да втаса

След 30-40 мин.

  1. 5. Взимаме хартия за печене и поставаме втасалото тесто в тавата, като леко сме я намазнили
  2. 6. Слагаме водата за кашата да заври, след което прибавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме
  3. 7. Прецеждаме през цедка кашата
  4. 8. С лъжичка или четка разнасяме кашата по почърхността на тестото
  5. 9. Завиваме тестото и го оставяме за второто втасване
  6. 10. След второто втасване слагаме хляба в предварително загрята фурна на 220 C

Целта на брашнената каша е да запази влагата в хляба. Така той става мек и вкусен и добива твърда хрупкава коричка.

Добър апетит!

 

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: