В този епизод на ”Гозбата на България” готвихме в Златна Добруджа – житницата на България, която от хилядолетия храни българина
Предлагаме на вниманието ви рецептата за вкусния ръчен хляб, който приготви в предаването ни кмета на Дуранкулак Веселин Йорданов. Освен качествени продукти, голямо значение има и хубавото настроение и добри мисли по време на месенето на хляба.
Необходими продукти
За хляба
- 500гр брашно
- 1 с.л. сол
- 250 мл. хладка вода
- ½ кубче жива мая
Кашата за хрупкавата коричка
- 100 мл. вряла вода
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне
- 1. Замесваме хляба: правим кладенче в брашното, изливаме водата и натрошаваме маята
- 2. Разтваряме добре маята и започваме да разбъркваме брашното. Трябва да замесим меко, но еластично тесто
- 3. Измесваме тестото с ръце и оформяме хубава топка
- 4. Слагаме тестото в купа, покриваме с кърпа и оставаме на топличко да втаса
След 30-40 мин.
- 5. Взимаме хартия за печене и поставаме втасалото тесто в тавата, като леко сме я намазнили
- 6. Слагаме водата за кашата да заври, след което прибавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме
- 7. Прецеждаме през цедка кашата
- 8. С лъжичка или четка разнасяме кашата по почърхността на тестото
- 9. Завиваме тестото и го оставяме за второто втасване
- 10. След второто втасване слагаме хляба в предварително загрята фурна на 220 C
Целта на брашнената каша е да запази влагата в хляба. Така той става мек и вкусен и добива твърда хрупкава коричка.
Добър апетит!
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.