Родопските палачинки, познати като марудници, се приготвят лесно и са чудесно хапване, с което да изненадате приятно любимия човек или семейството си.
Те са подходящи за закуска или като десерт. Може да си добавите по желание мед или сладко от горски плодове, а защо не и фермерско козе сирене!
Предлагаме ви рецептата на нашата домакиня от село Кутела Снежи Орлова, която е професионален готвач и чиито марудници някои от вас опитаха по време на Фермерския фестивал ”Кулинарни съкровища от близо и далеч” на 27 май пред НДК.
Благодарим ти, Снежи!
Необходими продукти
- 200 гр. царевично брашно
- 300-400 гр. бяло брашно
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 кофичка вода
- 1 яйце
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 с.л. захар
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Разбиваме яйцето
2. Добавяме в киселото мляко содата и изсипваме в купата при яйцето
3. Прибавяме към тях водата, захарта, солта и брашното
4. Разбъркваме хубаво до получване на гъста смес, като боза
5. Изсипваме със средно голям черпак от сместа в нагорещен сач или тиган с незалепващо покритие
6. Печем 2-3 минути до появата на балончета и запичане
7. Обръщаме от другата страна. След като са готови ги намазваме с масло
8. Добавяме любимото ни сладко и марудниците са готови!
Приятен апетит!