Тодоровден е.Честит Конски Великден!

Тодоровден винаги се празнува в първата събота на Великденските пости, последен ден от Тодоровата неделя. Датата на честването му, както и Великден, се определя по лунния календар.

Почитането на християнския светия Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към светите великомъченици Тодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светците са представени като ездач на бял кон и змееборец.Празнува се главно за здравето на конете, от там и името му Конски Великден.

Най-интересният момент от празника е надбягването с коне – кушия. Мъже и ергени извеждат накичените си коне за надбягване. Победителите получават: конят – юзда, а стопанинът – риза или кърпа. След надбягването ездачът, излязъл победител, обикаля селото, за да честити Тодорица. Навсякъде мома запоява коня с ненапита вода или вино.

Каква е празничната трапеза на Тодоровден

Рано сутринта, преди изгрев слънце, жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова и украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка жена гледа да раздаде първа или поне да не бъде последна, защото се вярва, че който остане последен, неговите коне ще хванат краста. От обредните хлябове се слага по малко и в храната на конете. В зоба им се добавят леща, боб, царевица, раздава се колак за здравето на конете.

В Югозападна България съществува обичай цялото село да вари грах в църквата като курбан. Тодоровден винаги се празнува по време на Великденските пости, поради което на трапезата присъстват само постни ястия от картофи, боб, ориз, ‘’тудоровска леща’’, гъбена каша, чорба и баница от гъби и задължителните пържени мекици.

Честит имен ден на Тодор, Тодорка,Теодора, Тея, Теа! Честит празник!

Източник: Кулинарен журнал

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: