Традиции и трапеза на Атанасовден

На 18 януари празнуваме Атанасовден, в чест на Св.Атанас- египетски богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година от н.е.

На деня на Св.Атанас в народната митология чумата е тръгнала по земята да мори хората. За да я омилостивят, жените пекат голяма содена питка , която се надупчва с вилица и се залива с мед или петмез. В питката се набожда стръкче здравец или босилек. После се раздава на семейство и приятели, а едно парче от нея с затваря на тавана или мазето на тъмно, за да не види болестта бял ден. Същият ритуал може да бъде извършен и на Антоновден. Често наричат двата следващи един след друг празника – Антоновден и Атанасовден, сладки и медени. Характерно е и направата на питки под формата на куче, тъй като се смята, че чумата най-много се бои от кучета.

 

На Св.Атанас се коли черно пиле или кокошка с черни пера. Тя е олицетворение на болестите. Перушината се оскубва и се пази до следващата година, за да види всяка болежка какво я очаква, ако влезе в този дом.

Денят е наричан също и ”Втора Коледа’‘, защото който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи сега. На празничната трапеза присъстват ястия от свинско мсо. В някои райони на страната се приготвя и свинско с бамя, която е събирана и сушена през лятото. Трапезата на Атанасовден включва гозби със зеле. Освен тях на масата се слагат десерти с ябълки, баница със сирене, орехи и мед.Спазват се строго забраните да не се вари боб, леща, царевица, за да не боледуват децата от шарка.

В народните вярвания Св. Атанас е брат близнак на Св. Антониий с власт над снеговете и ледовете. Според поверието той, облечен само с копринена бяла риза, отива в планината на бял кон и се провиква: ”Иди си, зимо, идвай, лято!”. Представата за започващото нарастване на деня е свързана слегендата, че на този тон Св. Атанас забожда глава в земята, за да разтопи снеговете и да я затопли. За Евтрополския край са характерни обредни шествия, на които се палят огньове, посреща се слънчевия изгрев и се организират богати общи трапези с вино и големи шишове от свинско месо на свещения връх Св.Атанас. В знак на затоплящото се време мъжете в Плевенско се залавят на хоро, съблечени по ризи.

Стопаните гадаят по време на Атанасовден дали ще е плодородна годината. ”Дебел сняг-дебел комат”- има ли много сняг, голям берекет се очаква.

Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Ася, Таньо, Живко, Живка, Тинко, Тинка, Траян, Траяна.

Източник: Старинни рецепти за празници и обреди

Снимки:pa1-media, epicenter.bg

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: