Предлагаме ви рецепта за лесен кекс за новогодишната трапеза, в който може да развихрите въображението си и да прибавите каквото Ви се хареса – ядки, сушени плодове, парченца шоколад, сладко или конфитюр.
Резултатът е приятен десерт, който може да приготвяте през цялата година. Тъй като рецептата ми я даде моята приятелка Камелия, то аз съм го нарекла ”Кексът на Ками”, но вие вероятно сте го виждали в различни варианти.
Кексът на Ками
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л.сода (или бакпулвер)
- 1-2 с.л. какао на прах
Начин на приготвяне:
1. Разбърквате в дълбока купа яйцата със захарта, прибавяте киселото мляко с лъжичката сода вътре, брашното (ако искате може да си го пресеете, за да бъде по-бухнал кекса) и олиото.
2. Хубаво смесвате продуктите до получаване на хомогенна смес, не много гъста, която разделяте на две.
3. Едната изсипвате във формата за кекс, а в другата добавяте какаото, разбърквате хубаво и изсипвате върху другото тесто. Може да разбъркате леко сместа с клечка, за да стане шаренко.
4. Може да прибавите, посочените по-горе продукти за разнообразяване на кекса, ако желаете, както и да разчупите шоколад и да поставите парченцата най-отгоре преди да го сложите за печене във фурната на 180 градуса за 30 мин.
5. Преди да го извадите, проверете с клечка за зъби дали е готов.
6. След като изстине, го вадите от формата и го обръщате. Отгоре го поръсвате с пудра захар.
Кексът през лятото може да декорирате с плодове, а през зимата с канела и портокал. ”Кексът на Ками” е чудесен десерт за Нова година, който върви с топла напитка, ром или ликьор.
Да ви е сладко! Весело посрещане на Нова година!
Автор: Румяна Благоева
Снимки: Гозбата на България
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, Instagram и в канала ни в YouTube.