Предлагаме ви рецепта за лесен кекс за новогодишната трапеза, в който може да развихрите въображението си и да прибавите каквото ви се хареса- ядки, сушени плодове, парченца шоколад, сладко или конфитюр.
Резултатът е приятен десерт, който може да приготвяте през цялата година. Тъй като рецептата ми я даде моята приятелка Камелия, то аз съм го нарекла ”Кексът на Ками”, но вие вероятно сте го виждали в различни варианти.
Кексът на Ками
Необходими продукти
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л.сода (или бакпулвер)
1-2 с.л. какао на прах
Начин на приготвяне
Разбърквате в дълбока купа яйцата със захарта, прибавяте киселото мляко с лъжичката сода вътре, брашното (ако искате може да си го пресеете, за да бъде по-бухнал кекса) и олиото. Хубаво смесвате продуктите до получаване на хомогенна смес, не много гъста, която разделяте на две. Едната изсипвате във формата за кекс, а в другата добавяте какакото, разбърквате хубаво и изсипвате върху другото тесто. Може да разбъркате леко сместа с клечка, за да стане шаренко.
Може да прибавите, посочените по-горе продукти за разнообразяване на кекса, ако желаете, както и да разчупите шоколад и поставите парченцата най-отгоре преди да го сложите за печене във фурната на 180 градуса за 30 мин. Преди да го извадите, проверете с клечка за зъби дали е готов. След като изстине, го вадите от формата и го обръщате. Отгоре го поръсвате с пудра захар.
Кексът през лятото може да декорирате с плодове, а през зимата с канела и портокал. ”Кексът на Ками” е чудесен десерт за Нова година, който върви с топла напитка, ром или ликьор.
Да ви е сладко! Весело посрещане на Нова година!
Автор: Румяна Благоева
Снимки: Гозбата на България