Дойде време да ви предложа и моята изпитана рецепта за саламура – в случая това е тетевенска саламура и ви гарантирам, че ако я приготвите така, ще получите една вълшебна рибена чорба.
Обикновено тази рецепта се приготвя с прясна речна риба. Има твърдения, според които трябва задължително да се прави с пъстърва, пъстърва в комбинация с други по-дребни рибки, а има и такива, според които рибата трябва да е само дребна. Също така могат да се срещнат варианти с пресни домати, които се изпичат преди да се прибавят в супата, със сурови домати или пък само с консервирани домати, вариант, който избрах и аз. Друго важно нещо е прибавянето на 2-3 речни рака. Ако има. Аз нямах и я приготвих само с пъстърва, защото не се сдобих и с раци…
Необходими продукти
- 2 бр. пъстърва
- 500 г. цели домати от консерва
- 3 люти чушки ( може и повече и по-малко – зависи колко люто обичате )
- 2-3 скилидки чесън
- 1/2 връзка копър
- оцет 2 1/2 с.л.
- сол
Начин на приготвяне
Доматите се обелват и намачкват. Не е нужно да се пасират, само се намачкват добре.
Смесват се с около 1,2 л вода в тенджера и се слагат да заврат със сол.
В същото време на жар, скара, ламарина или грил тиган се запича рибата от двете страни. Там се слагат и лютите чушки да се запекат.
Ако имате и раци, сложете 2-3 броя също да се изпекат. Не е нужно да печете рибата дълго. Тя по принцип се готви бързо, а в случая ще се готви и още малко в супата.
Запечената риба се пуска във врящите домати директно от скарата, както е гореща ( по принцип тетевенци казват, че трябва да се чуе един характерен звук при докосването на горещата риба и течността, нещо като “фъссс” )
Освен рибата, вътре се пускат и лютите чушки, както са цели. Така чорбата се оставя няколко минути да ври.
След това рибата и чушките се изваждат. Рибата се почиства от костите и се накъсва на парчета заедно с кожата.
Лютите чушки се почистват от семената, а може и от ципите, за да не стане прекалено люта супата ( ако използвате дребни рибки, може да ги оставите директно цели и да пропуснете обезкостяването )
Рибата и чушките се връщат в супата ( ако прецените, че е нужно, може да долеете още малко вода )
Оставя се да ври още 20-30 минути.
Чесънът се нарязва на ситно и се прибавя десетина минути преди края на варенето на чорбата.
Накрая тетевенската саламура се подправя с оцет на вкус и се поръсва с нарязания копър.
Да ви е сладко!
Тази рецепта за тетевенска саламура ни е представена от Илиана Николова и нейния блог “Щъркелово гнездо”
Снимка: http://ilrai.blogspot.com/
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.