Тетевенска саламура

Тетевенска саламура

Дойде време да ви предложа и моята изпитана рецепта за саламура – в случая това е тетевенска саламура и ви гарантирам, че ако я приготвите така, ще получите една вълшебна рибена чорба.

Обикновено тази рецепта се приготвя с прясна речна риба. Има твърдения, според които трябва задължително да се прави с  пъстърва, пъстърва в комбинация с други по-дребни рибки, а има и такива, според които рибата трябва да е само дребна. Също така могат да се срещнат варианти с пресни домати, които се изпичат преди да се прибавят в супата, със сурови домати или пък  само с консервирани домати, вариант, който избрах и аз. Друго важно нещо е прибавянето на 2-3 речни рака. Ако има. Аз нямах и я приготвих само с пъстърва, защото не се сдобих и с раци…

Необходими продукти

  • 2 бр. пъстърва
  • 500 г. цели домати от консерва
  • 3 люти чушки ( може и повече и по-малко – зависи колко люто обичате )
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/2 връзка копър
  • оцет 2 1/2 с.л.
  • сол

Начин на приготвяне

Доматите се обелват и намачкват. Не е нужно да се пасират, само се намачкват добре.

Смесват се с около 1,2 л вода в тенджера и се слагат да заврат със сол.

В същото време на жар, скара, ламарина или грил тиган се запича рибата от двете страни. Там се слагат и лютите чушки да се запекат.

Ако имате и раци, сложете 2-3 броя също да се изпекат. Не е нужно да печете рибата дълго. Тя по принцип се готви бързо, а в случая ще се готви и още малко в супата.

Запечената риба се пуска във врящите домати директно от скарата, както е гореща ( по принцип тетевенци казват, че трябва да се чуе един характерен звук при докосването на горещата риба и течността, нещо като “фъссс” )

Освен рибата, вътре се пускат и лютите чушки, както са цели. Така чорбата се оставя няколко минути да ври.

След това рибата и чушките се изваждат. Рибата се почиства от костите и се накъсва на парчета заедно с кожата.

Лютите чушки се почистват от семената, а може и от ципите, за да не стане прекалено люта супата ( ако използвате дребни рибки, може да ги оставите директно цели и да пропуснете обезкостяването )

Рибата и чушките се връщат в супата ( ако прецените, че е нужно, може да долеете още малко вода )

Оставя се да ври още 20-30 минути.

Чесънът се нарязва на ситно и се прибавя десетина минути преди края на варенето на чорбата.

Накрая тетевенската саламура се подправя с оцет на вкус и се поръсва с нарязания копър.

Да ви е сладко!

Тази рецепта за тетевенска саламура ни е представена от Илиана Николова и нейния блог “Щъркелово гнездо”

Снимка: http://ilrai.blogspot.com/

 

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: