Мила и Милен гостуват в Казанлък

Мила и Милен гостуват в Казанлък

Мила и Милен са в красивия град Казанлък, в Долината на розите, за да сготвят традиционни гозби с домакините си Дора и Митра.

Няма да им е лесно, защото и двете им домакини са опитни кулинарки, които доста вдигнаха летвата пред двамата аматьори в кухнята. Мила и Милен ще трябва да подквасят сами кисело мляко, на което после да добавят розови листчета, после да приготвят популярната казанлъшка пенерлия, което е вид тутманик и да сготвят джуркан лапад.

Домакините им от община Казанлтк им бяха приготвили любопитна програма, в която да им покажат богата история и традиции на града.

Град Казанлък

Град Казанлък се слави с богатата си многовековна история, започваща от дълбоката древност. Първото селище на територията на днешния град възниква през новокаменната епоха ( от 6000 до 4000 г пр Хр ), животът на селището продължава и през енеолита и бронзовата епоха ( от 2500 г пр Хр до 1200-1100 г пр Хр ).

Значителен период от време Казанлъшката котловина е обитавана от траките,от които е останало богато културно наследство.През V-IV век пр Хр тракийският град Севтополис, носещ името на тракийския цар Севт I ( днес градът се намира под водите на язовир „Копринка“, на 5 км западно от града ), става столица на тракийската Одриска държава ( богата цивилизация в долината на древната Тонзос – днешната Тунджа ).

От това време са откритите вече 12 гробници начело с най-добре запазената по българските земи – “Казанлъшката”

Много са археологическите обекти в околността на Казанлък представящи тракийската култура, сред тях попада и уникалният мегалит-обсерватория над с.Бузовград.

На територията на общината се намират и доказателства за походите на Филип II Македонски и синът му Александър Македонски.За кратко време тук са престояли и гръцки,келтски и персийски завоеватели.

Много са и артефактите, свидетелстващи за римското присъствие. Известно е,че през този период за първи път се отглеждат рози в района. В трактата на Плиний Млади се описват над 20 сорта рози,на един от тези сортове той дава названието Тракийска роза. Интересен факт е,че розата е гравирана на една от тракийските монети.

Днешният Казанлък е възникнал в края на XIV век на левия бряг на Старата река

Градът е лед като османците унищожават българското селище на десния бряг на реката. До края на XIX век градът е бил известен с производството на розово масло, казанджийски изделия, аби и гайтани. Казанлък се гордее с богатото си тракийско наследство и смело може да се нарече столица на долината на Тракийските владетели.

В Казанлък можете да се докоснете до тайните на тракийската цивилизация. Едни от най ярките наследства е казанлъшката тракийска гробница, част от световното наследство на ЮНЕСКО, могилите “Голяма Косматка”, “Оструша” и “Светицата”.

В музеите и галериите можете да се запознаете с миналото на Казанлък

С легендите около неговото създаване и с автентичния бит на казанлъчани, свързан с производството на розово масло, хумористичните разкази на Чудомир, с картините на великите Дечко Узунов, Ненко Балкански и музиката на гениалния Петко Стайнов.

В края на май и началото юни можете да се насладите на благоуханието на Роза Дамасцена, от която се добива най-цененото етерично масло. Тогава Казанлък слави красотата на своята Царица Роза.

Коя е новоизбраната Царица Роза за 2023 г.

ще видите от личната среща на Мила и Милен с победителката и нейните подгласнички, както и да разберете как завърши съревнованието в кухнята между Мила и Милен и домакините им Дора и Митра. Кой впечатли журито със своята казанлъшка пенерлия, джуркан лапад и кисело мляко с розови листчета, ще разберете в събота, 27 май от 21ч. по телевизия Евроком.

Повторенията може да гледате в неделя от 14ч. и сряда от 22ч.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: